Monografia Liceului Teoretic "Avram Iancu" Brad, judeţul Hunedoara – 1869-2019

Pret: 
63,00
TVA Inclus
Titlu: 
Monografia Liceului Teoretic "Avram Iancu" Brad, judeţul Hunedoara – 1869-2019
Title: 
Monography of the Theoretical High School "Avram Iancu" Brad, Hunedoara County - 1869-2019
Autori: 
Livia Coroi, Nestor Lupei, Romulus Neag, Stelian Circo, Ovidiu Suciu, Gavrilă Pașcu;
An aparitie: 
2019
Nr. pagini: 
473
Format: 
a5
Disponibila: 
Nu
ISBN: 
978-973-109-912-5

„Editarea celei de-a V-a ediţii a monografiei Liceului Teoretic „Avram Iancu” Brad, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de existenţă, constituie un moment deosebit, cu adânci semnificaţii pentru prezentul şi viitorul acestei instituţii de învăţământ. Volumul de faţă are menirea să informeze pe cei interesaţi asupra istoriei acestei prestigioase unităţi de învăţământ, să înfăţişeze împlinirile şi să ofere posibilitatea unei cunoaşteri detaliate a tuturor frământărilor acestui liceu pe parcursul celor 150 de ani de existenţă.
Lungă şi anevoioasă a fost lupta românilor din Transilvania pentru a dobândi dreptul de a învăţa în limba maternă. În 1754 apar la Blaj „Şcolile Româneşti Greco-catolice” în 1828 la Beiuş „Gimnaziul Greco-Catolic”, în 1850 la Braşov „Gimnaziul Ortodox” şi în 1863 la Năsăud „Gimnaziul Grăniceresc”.
„Gimnaziul Naţional Român Greco-Ortodox” din Brad, al cincilea din Transilvania ca vechime, a luat fiinţă în septembrie 1869 şi a fost inaugurat pe 21 mai 1870, de ziua sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, care au devenit şi patronii spirituali ai celei mai importante instituţii de învăţământ din Ţara Zarandului. 
Prestigioasa instituţie de cultură brădeană funcţionează în actuala clădire încă din 1921.
Parafrazându-l pe regretatul profesor Romulus Neag, mulţi ani director al acestui lăcaş de cultură, doi factori au contribuit în mod deosebit la impunerea municipiului Brad în conştiinţa românilor de pretutindeni: aurul extras din Munţii Apuseni din cele mai îndepărtate timpuri, precum şi Liceul „Avram Iancu”, factor de cultură, de educaţie națională, a cărui importanţă în istoria învăţământului românesc nu poate fi contestată. Generaţiile de elevi care s-au perindat pe băncile acestui liceu păstrează cu veneraţie amintirea dascălilor lor de excepţie!” - Director, Ovidiu Suciu (fragment din Cuvânt Înainte)