Volumul aduce o serie de contribuții documentare interesante și valoroase, unul dintre capitole explicitând și punând în valoare anexa documentară și deschizând discuția. promițător, spre un alt tip de abordare a vieții religioase din perioada comunistă, de tip antropologic, explorând „la firul ierbii” relația, complexă și tumultoasă, între împuterniciții de culte locali și clericii din diferite regiuni. Sperăm că acest gen de abordare va fi dezvoltat în lucrările viitoare, pasul făcut prin publicarea lucrării de față fiind un exemplu în depășirea unor tipare deja umblate, care și-au aflat demult limitele epistemologice.
Prof. univ. dr. hab. George Enache
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați,
Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie
Fără accente subiective, prof. Viorica Stan a reușit să ne ofere o sinteză inspirată și inedită, la capătul lecturii volumului neputând să nu reflectăm, încă o dată, asupra rostului Bisericii în viața societății. Fiind convinși de ducerea la îndeplinire a lucrului bine făcut, considerăm titlul de față ca pe un reușit talant pe care autoarea îl oferă tuturor celor care au dorința de a cunoaște o realitate paradoxală: viața spirituală organizată în granițele unui regim totalitar.
Preot Cezar Petru Axinte
Arhiepiscopia Tomisului
Lucrarea este în primul rând una de istorie a Bisericii Ortodoxe Române în contemporaneitate, în prima parte a regimului totalitar instalat în anul 1947, odată cu abdicarea forțată a Regelui Mihai I. Apăsătoarea umbră a universului politic totalitar; contrapunerea ideologiei materialismului istoric omului religios oferă cercetătorilor din varii domenii tabloul complex al înfruntării contrariilor. Astfel, odată cu incursiunea în istoria epocii, sperăm să fi reușit inclusiv o sumară incursiune în resorturile Omului definit de Mircea Eliade ca homo religiosus, o etalare a condiției spirituale a acestuia în contextul libertății îngrădite.
Prof. Viorica Stan