„Nichita Smochină, jurist, filozof al dreptului, publicist, istoric, etnograf, folclorist, antropolog, sociolog, slavist, profesor, membru de onoare al Academiei Române, personalitate de excepţie a poporului român, a fost apărătorul drepturilor românilor transnistreni.
Articolele şi lucrări ştiinţifice, scrise în limbile română, franceză, italiană, germană şi rusă, au confirmat prin documente vechi, săpături arheologice, denumiri de localităţi, de nume proprii, prin prezenţa obiceiurilor şi a tradiţiilor, existenţa românilor de la Nistru până la Bug.
El însăși era descendent ai răzeșilor români, care vorbeau o variantă arhaică a limbii române, despre care istoricul literar Al. Husar spunea că ,,mi se părea o minune a limbii române”. Optimismul l-a ajutat să depășescă nenumăratele evenimente dificile, pe care viața lui tumultoasă i le-a hărăzit. Pentru a înțelege personalitatea lui Nichita Smochină este necesară o prezentare, fie și sumară, a vieții și a activității lui.
Nichita Smochină s-a născut la 14/27 martie 1894 în satul Mahală, suburbie a orașului Dubăsari, gubernia2 Herson, Imperiul Rus, situată pe malul stâng al Nistrului. A învățat mai întâi la școala din satul natal, apoi a urmat și a absolvit, în iunie 1910, liceul din Dubăsari cu „foaie cu laudă clasa întâi”, (награда). Odată cu începerea Primul Război Mondial, Nichita a fost mobilizat, în decembrie 1914, telegrafist, pe frontul de est, împotriva germanilor. S-a remarcat în lupte și a fost propus pentru decorare. Datorită studiilor pe care le avea a fost trimis la Şcoala de Ofiţeri ,,Marele Duce Mihail Nicolaevici” din Tiflis (Tibilisi). După absolvirea şcoli, între 15 ianuarie 1915 şi 29 ianuarie 1918, a fost căpitan în Regimentul 3 de Grăniceri din Tiflis și a ajuns comandant de batalion.
(...)
Nichita Smochină a fost menționat în peste 15 articole enciclopedice și s-au organizat simpozioane, emisiuni radio, iar personalitatea și activitatea lui a fost prezentată în mai mult de 40 de articole, apărute în diverse reviste, majoritatea de specialitate.
În municipiul Chișinău o stradă și 4 stradele îi poartă numele, iar la 20 aprilie 2010 a fost decorat, postmortem, de președintele Republicii Moldova cu ,,Ordinul de Onoare al Republicii Moldova”.
Transnistriana are menirea să readucă la lumină o bună parte a lucrărilor lui Nichita Smochină despre locurile natale. Titlul cărții provine de la primul său articol despre Transnistria. În perioada studenției de la Iași, la începutul anului 1922 i-a trimis profesorului Nicolae Iorga o scrisoare, solicitându-i sprijinul pentru transnistreni și, spre surprinderea şi bucuria lui scrisoarea a fost publicată în Neamul Românesc, la 4 mai 1922, cu titlul ,,Transnistriana”. ”- extras din Cuvânt Înainte