AL WA, Printul Negru al Vlahiei si vremurile sale

Pret: 
126,00
TVA Inclus
Titlu: 
AL WA, Printul Negru al Vlahiei si vremurile sale
Title: 
AL WA, the Black Prince of Wallachia and his times
Autori: 
IONITA, Adrian; KELEMEN, Beatrice; SIMON, Alexandru;
Seria: 
Documente. Istorie. Mărturii
An aparitie: 
2017
Nr. pagini: 
788
Format: 
B5
Disponibila: 
Nu
ISBN: 
978-973-109-738-1

Cercetătorii români rescriu istoria şi spun că sub Biserica de la Curtea de Argeş ar putea fi înmormântat unul dintre fiii lui Barasab I, şi nu, cum se credea până acum, unul dintre nepoţii acestuia – Vladislav I/Vlaicu Vodă (1364-c. 1376) sau Radu I (c. 1376-c. 1383). Misteriosul domn a fost „botezat“ de istorici Prinţul Negru al Ţării Româneşti. 

Cu aproape 100 de ani în urmă se descoperea la Biserica Domnească din Curtea de Argeş un mormânt voievodal cu însemnele Apusului:o pafta (cingătoare) lucrată în Occident şi un inel cu o inscripţie misterioasă şi asemănări stilistice cu inelul purtat de Eduard de Woodstock, Prinț de Wales, numit şi Prinţul Negru al Angliei. Descoperitorul, istoricul Virgil Drăghiceanu, lansase o ipoteză despre identitatea domnului îngropat acolo:ar putea fi unul dintre fiii lui Barasab I Întemeietorul Ţării Româneşti. După vreo 40 de ani se fac, din nou, săpături şi se ajunge la concluzia că Vlaicu Vodă, nepotul lui Basarab, ar fi cel care s-ar odihni acolo. Lucrurile se schimbă în 2012, când cercetători din trei centre universitare importante, Cluj, Iaşi şi Bucureşti, încep un proiect numit GENESIS, cu scopul de a face lumină, cu metode de investigare moderne şi interdisciplinare, în rândul populaţiilor vechi care au trăit pe teritoriul ţării noastre. Acum se redeschide mormântul, se iau probe, se analizează şi se ajunge la ipoteza lansată de Drăghiceanu la momentul descoperirii. Istoricii nu pot încă spune, cu certitudine, cine e în acel mormânt, pe care îl numesc Mormântul 10. Dovezile indică spre Alexandru, unul dintre fiii lui Basarab, deci nu spre Vlaicu-Vodă, nici spre Radu, nepoţii lui Basarab. Acest fiu ar fi murit cândva între 1340-1350, la circa 40 de ani, ar fi avut ochii căprui, părul şi pielea de culoare închisă, cu o înălţime aproximativă de 1, 65-1, 70 metri. Dinspre mamă ar fi avut origini germanice sau nord-indiene şi nu cumane, cum susţin unii istorici români. 

„Prinţul Negru al Ţării Româneşti, cel aflat în Răsărit cu însemnele Apusului“, aşa i-au spus istoricii din Cluj, Iaşi şi Bucureşti voievodului îngropat în Mormântul 10 de la Biserica Domneasă de la Curtea de Argeş, despre care mult timp s-a crezut că este Vlaicu Vodă, nepotul lui Basarab I. „Defunctul a decedat cu puţin timp înainte de ridicarea Bisericii Argeş II (cum numesc istoricii biserica de astăzi – n.r.), ridicată cel mai devreme pe la 1350. El a fost înmormântat în Biserica Argeş I, care datează din anii 1230-1260 (Biserica I este biserica peste care a fost construită actualul lăcaş – n.r.) şi e vorba, cel mai probabil, de unul dintre fiii nenumiţi ai lui Basarab I, amintiţi într-un document din 1335. Nu au apărut elemente care să îl lege în plan genetic pe defunct de comunităţi sau indivizi de origine cumană“, afirmă cercetătorul clujean Alexandru Simon, co-autor al studiului despre „Prinţul Negru al Ţării Româneşti“.

Acesta, un împătimit al cercetării trecutului, lucrează la filiala din Cluj a Academiei Române şi la două centre din cadrul Universităţii Babes-Bolyai (UBB), unul de Studii Transilvane şi altul de Studierea Populaţiei. Simon este unul dintre autorii studiul despre misteriosul voievod, alături de Adrian Ioniţă, cercetător la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, şi de Beatrice Kelemen, specialist în genetica populaţiilor la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Ştiinţe din cadrul UBB. 

Sursa: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/pe-urmele-printului-neg...